گروه علوم تجربي زرين دشت

گروه علوم تجربي زرين دشت
ارايه مطالب علمي- نمونه سوال - آزمايش جالب-علوم راهنمایی و ... 
قالب وبلاگ
نويسندگان
آخرين مطالب

شنایی با وسایل آزمایشگاهی و كاربرد آنها

 

لوله آزمایش:

 مقدار كمی از مایع را در خود جای می دهد و وسیله ای برای اندازه گیری نیست امـا می توان واكنشی را در آن مشاهده كرد.

بشر:

ظرفی است شیشه ای استوانه ای شكل (مدرج وغیر مدرج)كه در یك طرف لبه ی آن فرورفتگی وجود دارد این فرورفتگی انتقال مایع به ظرف دیگر را آسان می كند.بشر به اندازه های حجمی متفاوت موجود است. آن را روی سه پایه و توری نسوز قرار می دهند برای تبخیر ،گرم كردن،صاف كردن وغیره...  كاربرد دارد

 

ارلن:

ارلن (یا ارلن مایر) یک ظرف مخروطی با گردن نسبتا باریک در حجمهای مختلف است و قسمت بالای آن باریكتر و اندكی برگشته و قیفی شكل است، بدین وسیله هم می توان از ریختن مایع  به بیرون جلوگیری كرد و هم می توان مایع را به داخل آن آسانتر ریخت.

ارلن ممكن است ساده یا مدرج باشد. از نوع مدرج آن برای برداشتن حجم معینی از مایع یا تعیین تقریبی حجم مایع استفاده می شود اما نوع ساده آن برای استفاده از كارهای گوناگون مانند گرم كردن مایعات، مخلوط کردن و حتی نگه داری مایعات و یا به عنوان جمع کننده محصول تقطیر در عمل تقطیر و یا جمع کننده مایع خارج شده از قیف جدا کننده در هنگام عمل استخراج نیز استفاده می شود.

 

                                                      

 

جا لوله ای :

وسیله ای چوبی،پلاستیكی و فلزی كه برای نگهداری لوله آزمایش كاربرد دارد.

                      

برس لوله یا لوله شو:

نوعی برس كه برای شستن وتمیز كردن جدار داخلی لوله ی آزمایش كاربرد دارد.برای شستن لوله آزمایش برس درون لوله آزمایش قرار می دهند و می چر خانند.

 

گیره:

وسیله ای فلزی یا چوبی كه برای نگهداری لوله آزمایش به هنگام گرم كردن و گرفتن وسایل داغ به ویژه بوته به كار می رود.

                               

                                                        

قیف جدا کننده(دکانتور):

وسیله‌ای است که مایعات را بر اساس شاخص چگالی از هم جدا می‌کند مثلا اگر مخلوط یک ماده آلی و آب را که با هم قابل اختلاط نیستند در مخزن این وسیله بریزیم بر حسب چگالی، مواد در داخل این ظرف تفکیک می‌شود و ماده با چگالی بالاتر در زیر قرار میگیرد و وقتی شیر زیر ظرف را باز کنیم مایعی که دارای چگالی بالاتر است و در زیر قرار گرفته، از دستگاه خارج می‌گردد تا اینکه به مرز جدایی مایعات برسد، در چنین حالتی شیر را می‌بندیم و ظرف دوم را در زیر قیف جدا کننده قرار میدهیم و شیر را باز میکنیم و در نهایت قیف جدا کننده با موفقیت دو مایع مخلوط را از هم جدا می‌کند. 

 

قیف ساده:

 

ابزار مخروطی شكل است كه در قسمت پایین آن لوله باریك و بلندی قرار دارد. نوك این لوله مورب است. از قیف برای انتقال محلول از ظرفی به ظرف دیگر استفاده می شود (به عنوان مثال برای انتقال محلول به بورت، استوانه مدرج، بالن حجمی، قیف جداکننده (قیف شیردار)، ارلن و… از قیف استفاده می شود) برای این كار، محلول موردنظر را نخست در بشـر ریخته سپس به كمك قیف تمـیز به ظرف دلخواه منتقل می شود.

از قیف برای جدا كردن مایع از جامد نیز می توان استفاده كرد. این كار در شیمی تجزیه وزنی برای صاف كردن رسوبها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. برای این كار نخست باید قیف راشست و خشك كرد سپس كاغذ صافی متناسب با قیف و با ذره های رسوب برگزید (كاغذ صافی با قیف مناسب است كه پس از قرار دادن در قیف حدود 5/0 تا 5/1 سانتی متر از لبه قیف پایینتر باشد. و زمانی متناسب با ذره های رسوب است كه آب زیر صافی كاملاً زلال باشد.)

برای گذاشتن كاغذ صافی در قیف ابتدا باید آن را چندین بار تا كرد، به شكل قیف درآورد و در آن گذاشت. برای این كه كاغذ به قیف بچسبد باید آن را خیس كرد و با انگشت تمیز كاغذ صافی را كاملاً به جداره قیف چسباند. اگر كاغذ صافی كاملاً به قیف نچسبد و حبابهای هوا بین كاغذ و جداره داخلی قیف بماند عمل صاف كردن كند می شود.

1- همزن شیشه ای 2- پایه 3- مخلوط معلق جامد در مایع 4- کاغذ صافی 5- قیف ساده 6- بشر 7- مایع زلال

                                                               

پیپت:

دو نوع پیپت وجود دارد (1) پیپت ساده و (2) پیپت مدرج،

پیپت ساده، مانند بورت درجه بندی شده است و صفر آن در بالا قرار دارد و باید آن را مانند بورت روی درجه صفر تنظیم و تا آخر خالی كرد. 

از پیپت برای برداشتن حجمهای مختلف و نسبتا کم استفاده میشود.  برای پر كردن پیپت، نخست باید نوک پیپت را در ته محلول قرار داد تا هنگام مكیدن محلول هوا داخل پیپت نشود. زیرا در این صورت محلول به سرعت بالا می آید و وارد دهان می شود. وقتی سطح محلول حدود 2 میلی لیتر از خط نشانه گذشت، باید دهانه پیپت را با انگشت بست و آن را با ظرف محلول بالا آورد تا هم سطح چشم شود و به طور عمودی نگاهداشت. با كم كردن فشار انگشت، قطره قطره، محلول اضافی را خارج كرد تا سطح زیرین مایع به خط نشانه برسد و در این وضعیت دوباره با فشار انگشت بر دهانه پیپت مانع خارج شدن مایع شد. سپس باید نوك پیپت را از محلول خارج نموده و در ظرفی كه محلول در آن باید ریخته شود قرار داد. برای خالی كردن پیپت، فشار انگشت را باید كم كرد. هنگام خارج كردن پیپت از ظرف دوم، ظرف را باید كج كرد و نوك پیپت را در جایی كه محلول نباشد، به جداره ظرف تماس داد. به این ترتیب قسمتی از مایع كه در نوك پیپت مانده خارج می شود. برای خارج كردن این قسمت از مایع نباید به داخل پیپت فوت كرد.

                                                                  

پیپت حبابدار:

یك پیپت حباب دار در وسط دارای مخزنی است كه گنجایش پیپت روی آن ثبت شده است. در بالای حباب در قسمت باریك یك خط نشانه وجود دارد كه باید پیپت را تا این خط نشانه پُر كرد.  پیپت حبابدار برای برداشتن حجمهای استاندارد مثل 1، 2، 5، 10، 25، 50 و ... میلی لیتر به کار میرود.

 

 

شیشه ساعت:

 

شیشه ساعت ابزاری است و همان طور كه از نامش پیداست شبیه شیشه ساعت است و در اندازه های مختلف ساخته می شود.كاربرد: از شیشه ساعت برای تبخیر سریع مایع ها و محلول ها استفاده می شود.طرز استفاده: شیشه ساعت را مانند ابزار شیشه ای دیگر، باید شست و شو داد و در صورت لزوم آن را با دستمال خشك كرد.گاهی برای سرعت بخشیدن به عمل تبخیر، شیشه ساعت را در دهانه بشر قرار می دهند تا با جوشاندن آب درون بشر و گرم شدن شیشه ساعت با بخار آب جوش، عمل تبخیر و تبلور سریعتر انجام گیرد.

اسپاتول :


ابزار چینی یا فلزی است كه دارای 2 قسمت می باشد، یكی دسته و دیگری تیغه. كه كمی پهنتر است. از اسپاتول برای نرم كردن مواد جامد و برداشتن آن استفاده می شود. لازم است یادآوری كنیم كه مواد شیمیایی را نباید با دست برداشت. برای برداشتن مواد ابزاری مانند: اسپاتول، انواع قاشق های چینی و پلاستیكی و یا فلزی را باید به كار برد. 

دستگاه تقطیرساده:

برای جدا سازی مخلوط دو مایع مثل آب و الکل که نقطه جوش متفاوتی دارند استفاده می شود.

 

استوانه مدرج :

استوانه ای است پایه دار در حجمهای مختلف که از آن میتوان برای برداشت و انتقال حجمهای بزرگتر از پیپت استفاده کرد  لبه آن مانند بشر، برگشتگی شیارمانندی برای خالی كردن محلول دارد. تفاوت درجه بندی آن با بورت و پیپت در این است كه درجه های كوچكتر آن در پایین قرار دارد. (دقت اندازه گیری پیپت و بورت را ندارد).

 

 

 

پووار

از پووار برای مكش استفاده می شود اما در صورتی كه مواد سمی باشند قبل از استفاده از پووار باید از سالم بودن آن اطمینان حاصل كنیم و آن را با آب امتحان كنیم 

طرز استفاده: دكمهA برای خالی كردن هوای داخل پووار است. دكمهSبرای مكش مواد سمی است. دكمهE برای خالی كردن مواد مكش شده است.

 

 

چراغ گازی(چراغ بونزن):

چراغ گازی آزمایشگاهی است در این چراغ یك گاز سوختی متان یا بوتان با هوا مخلوط شده و می سوزد به یاد مخترع آن بونزن (شیمیدان آلمانی )نامگذاری شده است.

 

همزن(آژیتاتور):

 میله شیشه ای تو پر كه برای مخلوط كردن محلولها ویكنواخت كردن گرمای یك محل وریخت مخلوطی روی كاغذ صافی به كار می رود.

 

آبفشان(پیست):

ظرف محتوای آب مقطر است كه برای شستشوی رسوب یا اضافه كردن آب مقطر به كار می رود.

 

بالن ژوژه (حجمی):

 برای تهیه محلول با غلظت معین به کار می رود.مقدار لازم ازماده برای غلظت مورد نظر را داخل آن ریخته و سپس حلال را به تدریج افزوده وتکان می دهیم تا سطح محلول به خط نشان برسد.

 

چراغ الكلی:

چراغ كار آزمایشگاه است با حرارت كمتر و معمولا در نبود چراغ بونزن استفاده می شود.

 

سه پایه فلزی و توری نسوز:

 توری نسوز وسیله ای مشبك فلزیی كه قسمت وسط آن روكشی نسوز دارد و روی سه پایه قرار گرفته تا حرارت مستقیم به آنها نرسد و حرارت پخش شود.

ظرف پتری:

این ظرف پلاستیكی و برای مشاهده نمونه‌های زنده با میكروسكوپ تشریح یا استریو میكروسكوپ مناسب است.

ظروف مرتبطه با پایه:

این وسیله نشان میدهد که مقدار فشار آب در هر لوله فقط به ارتفاع آب در آن بستگی دارد و به مقدار کلی آب در لوله و سطح قاعده ی آن بستگی ندارد . این وسیله شیشه ای قلیایی با پایه فلزی می باشد.

لوله کنوکسیون مایعات:

این وسیله از جنس شیشه بروسیلیکات و مقاوم در برابر شوک حرارتی می باشد و برای نمایش انتقال گرما به روش همرفت می باشد .


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:

[ سه شنبه 27 دی 1390برچسب:, ] [ 8:53 ] [ خاجو ]
.: Weblog Themes By Pichak :.

درباره وبلاگ

بانك سوال نوبت اول و نوبت دوم علوم اول - دوم و سوم راهنمايي - آزمايشهاي مكمل كتاب - مطالب علمي و جواب پرسشهاي كتاب علوم تجربي راهنمايي
امکانات وب

نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 74
بازدید دیروز : 206
بازدید هفته : 288
بازدید ماه : 389
بازدید کل : 72220
تعداد مطالب : 258
تعداد نظرات : 41
تعداد آنلاین : 1


Google

در اين وبلاگ
در كل اينترنت






<-PostTitle->